Persen

Er bestaan veel manieren om stof te bedrukken, maar de methode die wij toepassen is het persen met behulp van een transferpers, ook wel hittepers genoemd. Hierbij wordt een logo, tekst of afbeelding met behulp van een snijplotter uitgesneden uit foliemateriaal dat voorzien is van een lijmlaag en vervolgens onder een hoge temperatuur op de ondergrond, bijvoorbeeld een kledingstuk geperst. De lijm smelt hierbij en hecht zich vast aan de ondergrond.

Om het motief op de snijplotter uit te kunnen snijden moet hiervan  een lijnenbestand (Vectorbestand) worden gemaakt. Soms is die eenvoudig en snel te maken, bijvoorbeeld als het gaat om een tekst in een standaard lettertype. Maar als het bijvoorbeeld  gaat om een gedetailleerde afbeelding of logo, kan er  de nodige tijd in het digitaliseren gaan  zitten.  Houd er dus rekening mee dat hier (eenmalig) bepaalde kosten aan zijn verbonden.

Persen is mogelijk op katoen, polyester, nylon of een mix hiervan.  De folie die gebruikt wordt is glad (flexfolie), of fluweelachtig (flockfolie). Beide materialen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Flexfolie is daarnaast te verkrijgen in goud- en zilverkleur en in diverse metallic kleuren. Een laag folie is altijd uit één kleur. Het is in principe mogelijk om in één motief met meerdere kleuren te werken en bij flexfolie kunnen eventueel meerdere kleuren over elkaar worden geperst.

Een geperst motief ziet er mooi strak uit. Ook de heel fijne details komen bij het werken met folie prachtig tot hun recht. Persen is een methode die bij uitstek geschikt is voor bijvoorbeeld bedrijfskleding of sportkleding. Wel is het bij het gebruik van folie soms oppassen met polyester of nylon stoffen, omdat deze veel inkt kunnen  bevatten die door de hoge temperatuur bij het persen kan gaan smelten en dan door de folie heen kan gaan lekken.

De door ons gebruikte foliën zijn van een uitstekende kwaliteit en blijven lang mooi. Het is mogelijk om de foliën te wassen tot een temperatuur van ongeveer 60 graden. Het gebruik in een wasdroger bevelen wij niet aan en bij het strijken moet niet rechtstreeks op de folie worden gestreken.

Borduurstudio SpritelyWear beschikt over snijplotters en transferpersen in verschillende formaten en kan uw kledingstuk of ander textielproduct voorzien van een geperst motief in de kleur en in het formaat dat u zelf graag wilt. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.