Rhinestones

Rhinestones zijn glazen steentje, die voorzien zijn van een zogenaamde ‘hotfix’ lijmlaag. Door de lijmlaag te verwarmen smelt deze en hechten de steentjes zich vast aan de ondergrond. Lang geleden raakte het in de mode om kledingstukken te versieren met glimmende steentjes, gemaakt uit kristallen die langs de Rijn werden gevonden. Vandaar de naam “rhinestones”. Tegenwoordig zijn er diverse fabrikanten die rhinestones produceren, in vele kleuren, vormen, formaten, kwaliteiten en prijsklassen.

Als een kledingstuk of ander textielproduct wordt versierd met rhinestones geeft dat letterlijk en figuurlijk een schitterend resultaat. De mogelijkheden zijn bijna oneindig: namen, logo’s, teksten, afbeeldingen, figuren en zelfs foto’s kunnen met rhinestones worden uitgebeeld. Het kan subtiel, bijvoorbeeld door een borduur- of perswerk wat leuke accentjes te geven, maar het kan ook heel uitbundig, bijvoorbeeld op een kledingstuk voor een  speciale gelegenheid.

Naast de rhinestones, die gemaakt zijn van glas, bestaan er ook diverse andere typen steentjes die met hotfix kunnen worden aangebracht. Deze geven allemaal hun eigen specifieke effect. Voorbeelden hiervan zijn de Sunray, Sun Lumi, Sun Glitter, Resins, Csbuchons, Pearl Candy en Marble.

Om een rhinestoneversiering te maken hebben wij een goed bestand nodig van het gewenste motief, bij voorkeur een Vectorbestand. Dat zetten wij  vervolgens met speciale software om naar een bestand waarmee de snijplotter een mal kan maken. Soms is dat bestand eenvoudig en snel te maken, bijvoorbeeld als het gaat om een tekst in een standaard lettertype. Maar als het bijvoorbeeld  gaat om een gedetailleerde afbeelding of logo, kan er  de nodige tijd in het digitaliseren gaan  zitten.  Houd er dus rekening mee dat hier (eenmalig) bepaalde kosten aan zijn verbonden.

De mal die met de plotter is uitgesneden bevat allemaal kleine gaatjes, in de juiste vorm en afmetingen en hier worden handmatig de steentjes ingelegd. Dit kan een hele klus zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een motief in een groot formaat of met rhinestones in verschillende maten en kleuren. Nadat de steentjes in de mal zijn geplaatst worden deze met kleeffolie overgebracht op de ondergrond en vervolgens met de hittepers vastgelijmd.

Het aanbrengen van rhinestones kan op de meeste textielondergronden en ook op sommige andere ondergronden, bijvoorbeeld papier. Een textielproduct dat is voorzien van rhinestones kan worden gewassen tot een temperatuur van ongeveer 60 graden, maar gebruik bij het wassen geen wasverzachter. Ook het gebruik van een wasdroger of drogen op de verwarming bevelen wij niet aan en bij het strijken mag niet rechtstreeks op de rhinestones worden gestreken.

Borduurstudio SpritelyWear beschikt over snijplotters en transferpersen in verschillende formaten en kan uw kledingstuk of ander textielproduct voorzien van een rhinestonemotief in de kleuren en in het formaat dat u zelf graag wilt. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.